A tempera festék

A tempera festés egy festészetben alkalmazott technika. A porfesték egy víz-olaj emulzióban van eloszlatva. Festés közben a tempera festék még vízzel hígítható, de a vízfestékekkel ellentétben száradás után már nem oldódik. A tempera az olajfestés kialakulása előtt a festészet egyik meghatározó ága volt.

A tempera festék vékony rétegben is jól fed, felvitelére a hosszú szőrű ecsetek a legalkalmasabbak. A tempera festmények színei nagyon tartósak, az olajfestékhez viszonyítva kevésbé sárgulnak. A tempera színei a száradás során kivilágosodnak. Alapvetően a világos színharmóniák érvényesülnek jobban. A tempera gyorsan szárad, ezért a kép nem fejleszthető úgy, mint egy olajfestménynél. A tempera képet lehet lakkozni, ekkor alig lehet megkülönböztetni a lakkozott olajképtől.

A kereskedelemben tempera festék néven hoznak forgalomba olyan tubusban levő festéket is, amelynek semmi köze a valódi tempera festékhez, hanem inkább egyfajta gouache. Ezek annyiban mások a hagyományos tempera festékekhez képest, hogy száradás után újra oldhatók vízzel. A tempera festék ára széles skálán mozog, a jó minőségű tempera festék ára lényegesen magasabb lehet az olcsó, és olykor silány minőségű tempera árához képest.

Ha nem akarjuk már rögtön az elején elkenni a képet, akkor mindig felülről lefelé haladjunk alkotás közben, a jobb kezesek balról jobbra, a balkezesek fordítva. Egyébként könnyűszerrel elkenhetjük a frissen festett képet, ahogy a kezünkkel támaszkodunk a papírlapon.

Forrás: wts.hu, 2017-02-28 15:29