LAMBDASZONDA árak, tisztítása, nélkül, kiiktatása, hiba kiszűrése, kiszedése, kikötése

A modern autók egyik legfontosabb érzékelője az oxigénérzékelő, vagy más néven lambdaszonda. Ennek az autóalkatrésznek a feladata, hogy figyelje, hogy mennyi égetetlen oxigén van jelen a kipufogógázban, amikor a kipufogógáz kilép a motorból. Az oxigénszint megfigyelésével az érzékelő eszköz az üzemanyag-keverék mérésére. A lambdaszonda tudatja a számítógépnek, ha az üzemanyag-keverék gazdag-e (nincs elég oxigén) vagy úgymond sovány (túl sok az oxigén). Az üzemanyag és a levegő arányának ismerete lehetővé teszi a jármű motorjának, hogy elvégezze a szükséges változtatásokat annak biztosítása érdekében, hogy az autó úgy működjön, ahogy kellene.

A lambdaszonda használata kötelezőek minden modern gépjárműben. Az ODB-II előírásoknak köszönhetően, amelyek az 1996-ban és azt követően gyártott autókra vonatkoznak, sok újabb autó többszörös szondával rendelkezik. Néhány autónak akár négy oxigénérzékelője is lehet. Az 1996-ban és azt követően gyártott autóknak rendelkezniük kell egy második lambdaszondával, azaz monitorszondával, amely a katalizátor alatt található. Ez az érzékelő figyeli a katalizátor működési hatékonyságát.

Ha a katalizátor utáni érzékelő minimális változásokat mutat az első oxigénérzékelő adataihoz képest, az azt jelzi, hogy a katalizátor nem működik megfelelően. A modern V6 vagy V8 motorokkal rendelkező járműveknél akár négy lambdaszonda érzékelő is lehet - az egyik hengerenként van elhelyezve, a katalizátor után pedig egy. Ha a hengerblokkban vagy a katalitikus átalakítóban alkalmazott lambaszonda meghibásodik, akkor járműve komoly motorproblémákat tapasztalhat.

Mivel az oxigénérzékelők létfontosságú szerepet játszanak a motor teljesítményében és a kibocsátás ellenőrzésében, felmerülhet a kérdés, mikor gondolkodjon a csere mellett.

 

Mikor kell cserélnie a lambdaszondát?

A lambdaszondák nem tartoznak a karbantartási cikkek közé, amelyeket rendszeresen ki kell cserélni, például az olaj- és a levegőszűrők, így általában csak akkor cserélik őket, amikor meghibásodnak.

Az oxigénérzékelők az üzemanyag- és kibocsátási rendszerek kritikus alkotóelemei, mivel figyelik a kipufogógázban levő oxigén mennyiségét, és továbbítják ezt az információt a motor számítógépéhez, amely ennek megfelelően beállítja a levegő / üzemanyag arányt. Ha egy lambdaszonda meghibásodik, a motor számítógép nem tudja megfelelően beállítani a levegő-üzemanyag arányt, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz, nagyobb kibocsátáshoz és más alkatrészek, például a túlhevített katalizátor megsérüléséhez vezethet.

Egyetlen jármű sem rendelkezik olyan figyelmeztető lámpával, amely jelzi, ha az oxigénérzékelő meghibásodott, ezért más életfontosságú jelekre kell támaszkodnia, hogy figyelmeztesse Önt, ha rossz oxigénérzékelője van, amelyet ki kell cserélnie, például ellenőrizze a motor világítását a műszerfalon és megnöveli az üzemanyag-fogyasztást.

 

Jelek, hogy új lambdaszondára van szüksége

A megvilágított ellenőrző motor lámpa (MIL) egy komolyabb probléma jelre utalhat. A pontos diagnózist szervizek tudják megállapítani diagnosztikai műszer segítségével.

De több hibatünet is utalhat a lambdaszonda hibájára: durva ingadozó alapjárat, gyújtógyertyák hibák, energiahiány, rángatás vagy az üzemanyag-fogyasztás jelentős növekedése. De ezek a hiba tünetek más problémákra is utalhatnak.

Egy új lambdaszonda ár bizonyos modelleken kevesebb, mint 20-30 ezer forint, más modellekben pedig ezen ár többszöröse is lehet, de ez nem foglalja magában a beszerelési munkát, amely járművenként nagyon eltérő lehet az érzékelők elhelyezkedése miatt. Ennek eredményeként az oxigénérzékelő cseréjének teljes költsége nagyban változhat a használt jármű típusától függően.

lambdaszondával kapcsolatos gyakori kérdésekről bővebben olvashatsz: árak, tisztítása, lambdaszonda nélkül, kiiktatása, hiba kiszűrése, kiszedése, kikötése stb.

Forrás: ketmolnarauto.hu, 2019-10-26 21:04